Friday, December 28, 2012

0 Menjana Kekuatan - Qiam




salamun alaik semua.. sblum mula, akk nk tnye sume..ape sumber kekuatan para shbt dulu? kn dorg kne siksa...tp knapa kuat?

* dijanjikan syorga oleh ALLAH.. keimanan kpd ALLAH..?

* keimanan yg kuat

* time tu Rasulullah ada..

* yakin dgn janji allah ?

ye..betul semua tu. tp, mcm ne dorg gain keimann yg kuat tu? mcm miracle lak kn?

sebab diorang......betul2 yakin.. nk tau x ape rahsia kekuatan mereka?

*akidah?naknak

ok..semua amek quran :) ok..semua bukak surah muzammil. Oke siapa nak teka?

* 73:6. Sesungguhnya bangun di waktu malam adalah lebih tepat (untuk khusyuk) dan bacaan di waktu itu lebih berkesan.

akk nk share..satu quote yg sgt femes tntg surah ni yg nabi sendiri ucapkn..'telah berlalu waktu tidurku..' ok..bismillah. kadang2 kite nk buat baik kn? btulx? dan kdg2 tu jugak kite teragak2 nk buat sbb fikir org lain akn fikir ape..klu kite nk cinta Allah, byk bende je yg kite kne korbankn masa, jiwa

* tidur

bende2 yg kite sayang.. ye tidur.mcm ne kite nk terus istiqamah ni? susah kut..dunia sgt mencabar..jadi, jom tgok surah muzammil. ayat 1; wahai org yg berselimut!. ayat 2; bangunlah utk solat mlm

klu kite tgok ayat 1, Allah suruh kite bangkit drpd tmpat selesa kite..dan qiam. inilah kunci kekuatan shbt dulu..drpd qiam la dorg bina kekuatan iman tu..mcm mne? dgn mngadu kt Allah sbb Allah je yg fhm kite. klu kite nk berubah dan kerap kali kite gagal, Allah tahu mujahdh kite. time ni la kite nk cerita kt Allah .time ni la kite sujud mintak kekuatan kt Allah

dulu, zaman nabi dulu..b4 hijrah, qiam tu wajib! sbb tu para shbt kt mekah sgt hebat. Sumayyah, bilal dan ramai lagi..disebbkn inilah,qiam, Allah janjikn sesuatu yg xdpt dirasi melainkan org yg buat qiam tu..

lagi2 kite dh nk naik sem 2 n 4, byk sgt cbrn nnt, Allah je yg bole bg kekuatan sbb kawan2 kite nnt pun akn hadapi bnde yg sama. akn ade je satu mase yg org lain xde disisi kite..

tgok ayat 6

* lebih kuat mengisi jiwa. hmmm

lebih kuat mengisi jiwa. Allah kate qiam tu lebih mnguatkn jiwa kite. see? Allah dh janji dh! itulah assabiqun awwalun(golongn terdahulu). yg kuat jiwa nya, iman nya. jadi, kan kite sekarg berpandu pada alquran dan hadis. apa lagi kite tggu? jom set alarm utk bgun qiam. lawan nafsu jom! mmg la susah tp. YAKIN lah janji Allah. janji Allah tu HAQ, benar

hnya org yg buat akn rase..hnya org yg buat akn dpt rase kekuatan jiwa yg Allah janji kn tu. jom sama2..mule sikit2 pun xpe. Allah kn ade, Allah akn tlong. sbb mase kite tidur, Allah yg pgg ruh kite. klu kite baik dgn Allah, Allh mesti nk bg perhatian lebih kt kite, iaitu time qiam ni la

sbb................................ramai sggggttttt umat yg tido time ni..hnya yg terpilih akn tersedar

* bestnyer kalau jadi yang terpilih kan...special

jd, klu dh tersedar tu, cepat2 bangun!! btul tu mira. tp, kdg2 ade org tu senang je nk bgun, tp, lain pulak ujian yg Allah bg..mungkin xrase manis nye qiam, ngantuk time solat

tp....tu xbermakna kite kne stop. no!!! ulama dlu beribadat 40 tahun bru bole rase kemanisan ibadah tu..

*tak senang nak senang

*kak adha...najhan bru je 2 , 3 ary neyh bgun qiam. tuh pn mls2. mcm Allah suruh njhn join usrah mlm nie. sbb dy nak smpaikan ayt nie. sweet sgt :(

Subhanallah, best nye Allah nk bgtau awak. Sweet hehe. dh lme xdpt mcm tu;( ok ngade ngade. hehhe

* nk start tdo awal n bgun awal

jom korg...lepas ni kite tido awal, bgun awal..mcm najhan..in shaa Allah..walaupun kite jauh, tapi kite akn bertemu bersaksikn Dia pada waktu qiam! sweet kn?

ingat lah, ade jugak kwn2 kite yg tgh mujahadh cm kite jugak.. sweet nye tgh buat kje yg same!

*Nak share ni.die ckp an. klau lah mcm kte set alarm nk bgun 5.30. tp ttbe terkejut pkul 3 4 pagi. mgkin time tu Allah mmg nk kjut kita. haa..mgkin msa tu doa plg mustajab. or mgkin tym tu btul2 wktu yg kita bleh fokus btul2 kt allah. kita tak tahu kann. Allahu 'Alam

*ouhc kak hani ouch yana selalu jadi cmtu,tp xnk bgun sbb bkn time set2 last2 x bgun terus T.T

akk pun sama cm tu yana. Hehhe. jom mujahadah sam2

* jom!!!tak terlambat lagi...

eh, nnt bace tau surah muzammil tu..best!

nk share video. tgok tau http://www.youtube.com/watch?v=Gpum2tYNeGY

mungkin akn tahu dgn lebih lanjut. in shaa Allah membantu bagi mereka yg nk rapat ngn Allah. hehehe

*tajuk die ape adha?

penawar bagi segala cabaran kehidupan, dr asri. oke... salamun alaik.

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates