Saturday, December 15, 2012

0 Semua MilikNya :)





Salam Alaik.. insyaAllah...hari ini akak yg bg sharing. sebelum tu, jom kiter refresh niat. Orait. b4 tu leh tak kiter main game sket?


Hehe. Okay semua org kena pejam mata. lepas tu, bukak mata dan cakap apa bende pertama yg korang nampak after bukak je mata. paham tak?

*screen laptop

*lappy..

* skype..

* skrin tv

* pc..

* losyen mustahab

*adik

macam2 bende yg kiter nampak kan...alhamdulillah. mira pun nampak adik mira abin,,,sama lah kiter hehe. Okay mira nak share ayat

2:115 Dan kepunyaan Allah-lah timur dan barat, maka ke mana pun kamu menghadap di situlah wajah Allah. Sesungguhnya Allah Maha Luas (rahmat-Nya) lagi Maha Mengetahui

so,,inshaAllah hari ni akak nak share pasal ayat ni. kalau tgkl ayat 113 dan 114 (bukak quran) hehe

time ni org2 yahudi nak runtuh2 kan masjid kan... Padahal, bagi mereka untuk menghancurkan masjid sebagai tempat ibadah mustahil dapat berhasil karena mereka harus menghancurkan seluruh bumi, karena bagi ummat Rasulullah Saw seluruh bumi berfungsi sebagai masjid. kira nya usaha mereka ni sia2 lah. sebab Allah cakap semua ni adalah milik Allah. jadi mana mugkin diorg mampu untuk menghancurkan masjid2 Allah. kalaupun mereka itu berjaya, secara hakikatnya mereka tidak. semua org ok tak?

sebelum tu. ni tafsir akak baca dekat internet. nama tafsir tu nanti akak bagitau eh. ok sambung

first2 Allah cakap..Dan kepunyaan Allah-lah timur dan barat. Allah mengkhususkan timur dan barat kan...sebabnya itu yang paling dikenali manusia. lain lah kalau macam barat laut, kan jarang2 org gune. hehe

* utara ngn selatan kak?

boleh juga...tapi Allah gunekan yang ini sebab ada juga ayat quran yang Allah cakap aku uji kau dengan kelaparan, ....dan buah-buahan. sebab ape Allah gune buah - buahan?

*sebab kita memang selalu makan buah2an. familiar la kan..

sebab itu yang dekat dengan manusia walaupun banyak je bende lain. orait..jadi bermakna

* lgpn barat ngn timur mudah sket nk tau sbb tmpt t'bit n t'benam mthari..

* haahlah

kiranya semua dekat ats bumi ni adalah milik Allah. so macam mana dengan lappy yang kiter puyer ni? bukan kiter punyer ke?

*kita punya dgn izin Allah yg bg

* nikmat ALLAH yg Dia bole tarik bila2

hehe begini, ibaratnya kita sedang memegang amanah yang Allah kasi untuk kiter meminjamnya. memanglah kiter yang beli, tapi macam liyana cakap, semua itu dengan keizinan Allah dan semua itu adalah amanah Alla. jadi semua bende yang kiter ada..kena jaga leklok

* nikmat=dugaan=pinjaman. Akak nk tnya...hmm kita kn manusia biasa xlari drp kesalahan. kalo kita cm slh guna nikmat atau x hargai nikmat Allah bg. Allah mesti marah kn ?cm mana eh nk kuatkn diri bg rasai kenikmatan Allah sume tu :(

66:8. Hai orang-orang yang beriman, bertobatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapus kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama dengan dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: "Ya Tuhan kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu".

Allah tak zalim liyana. Urmmm takde cara yg specific pun untuk kiter kuatkan diri

* dgr lagu ni.. halim - maha mendengar.. mybe korang dh pernah dgr kot.. (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7KQOfrDAeD4)

tapi bagi akak...pertama2 jaga ibadah kiter dengan Allah dulu. sebab kan bila mana ibadah tu settle Allah pasti tolong kiter. Jazakillah Raihah. ok adik2. pastu mungkin ada di antara kiter yang claim something ni milik die lah dan kadg2 sampai jadi sombong. menurut tafsir ni, ada dua alasan kenapa manusia tak leh jadi sombong.

pertama: manusia ni tak miliki ape2 pun. Zero. macm akak ckp tadi kan. sume bende tu Allah kasi pinjam

second: kalau nak sombong, kiter kena ada kelebihan yang tak mungkin ada org yang boleh atasi

cth Liyana kata die sangat lah kaya dan pandai. jadi, kalaulah liyana nak cakap camni, liyana kena buktikan memang takde org lagi kaya dan pandai drpd die. confirm tak kan?

sebab kalau liyana hebat memasak cth ye, mesti liyana tak reti nak baiki kapal terbang kan. mesti tak complete punyer sebab ilmu kiter sangatlah cetek. Jadi..

*mean kita masih ad kelemahan..

Yup. dan yang akak paling nak tekankan hari ni ialah "Fa ainamaa tuwalluu fa tsamma wajhullaahi" (Maka kemana saja kamu menghadap di situlah wajah Allah) Ayat ini mengisyaratkan bahwa ke mana pun kita berpaling niscaya kita akan berjumpa dengan Allah, karena Dia tidak hanya berada di Timur atau Barat atau di tempat-tempat tertentu saja. Jika Allah ada di satu tempat maka Dia itu terikat dengan ruang dan waktu, sementara ruang dan waktu adalah ciptaan-Nya. Karenanya, mustahil Allah terikat oleh ciptaannya sendiri. (akak copy dr tfsir tu)

* Alhamdulillah :) Allah is everywhere, so why must we feel lonely jugak !

* akk, nak tanya sikit. camna dgn kenyataan kt arash ALLAH tu? sy pernah baca, kita berdoa; angkat tangan dan mendongak sebab ALLAH berada di arashNya iaitu d langit..sy x faham sgt. sebb memang ada org persoalkan dgn bg statement yg ALLAH x terikat kt mana2 tempat..

Gini kiter tak leh nak bayangkan Allah sama sifat dengan manusia. manusia memang tak leh nak control everything tapi Allah boleh

memang dlm quran Allah kata

10:3. Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah Yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, kemudian Dia bersemayam di atas Arasy untuk mengatur segala urusan. Tiada seorang pun yang akan memberi syafaat kecuali sesudah ada izin-Nya. (Zat) yang demikian itulah Allah, Tuhan kamu, maka sembahlah Dia. Maka apakah kamu tidak mengambil pelajaran?

tapi tak bermakna Allah itu terikat. sebab Allah yang kawal everything. kemudian Dia bersemayam di atas Arasy untuk mengatur segala urusan. Jadi kiter tak leh nak samakan sifat Allah dengan sifat manusia

*kite manusia xleh byg Allah mcm manusia gak..mcm words b'semayam ke tangan Allah ke.. kalo boleh elakkan la fikir psl zat Allah.. lbh kn fikir pl kebesaran n kekuasaan Allah..

mungkin ayat last ni boleh menjawab kot. Pada penghujung ayat dinyatakan: "Innallaaha waasi'un "aliim" (Sesungguhnya Allah Mahaluas rahmat-Nya lagi Maha Mengetahui). Allah Mahaluas kekuasaan-Nya karena Dia bukan hanya menguasai Timur dan Barat, tapi seluruh alam semesta dengan segala isinya adalah milik Allah swt. Karena Dia Maha luas kekuasaannya, maka hendaknya jangan dibayangkan Allah itu sangat sibuk mengurus makhluknya. Dalam sebuah riwayat, seorang sahabat bertanya kepada Sayidina Ali Ra.: "Bagaimana caranya Allah menghisab manusia dalam satu waktu ?".

Jawab Ali Ra: "Apa sulitnya bagi Allah melakukan seperti itu yang tidak bedanya dengan Allah memberikan rezeki kepada semua makhluk-Nya dalam satu waktu". Sebuah jawaban yang sangat bermakna bahwa Allah Mahakuasa atas segala sesuatu. Dalam satu saat Allah memberikan rezeki kepada semua makhluk-Nya yang merayap di muka bumi.

kiranya kan salah satu bukti Allah itu ada je di mana2, rezeki. kiter terus terusan dpt rezeki dr Allah. bermaksud Allah tak pernah abaikan kiter

so conclusion yer yang akak nak tekankan sebenarnye hari ini adalah wherever we are pandang jelah mane2, He's there. pandang pokok nampak Allah, pandang ibu nampak Allah, pandang lappy nampak Allah kerana itu, disebabkan itulah KITA AKAN SELALU MENGINGATI ALLAH waallahu a'alam.

orait kalau takde. kata2 terakhir apapen yang kiter rasa saat ni...apepun yang kiter buat ingatlah Allah. sebab Dia tak pernah lupe kiter. yakinlah yang Allah akan sentiasa menemani kita walau saat kita susah, sedih, tengah gembira, tengah sakit ke...sume Allah ada. so that jadikanlah cinta pertama di hati kita CINTA ILAHI.

*sangat ouchh..

ada sorang akak ni die share ayat kat akak pastu akak pun sangat ouchh lah. Pastu die kata akak tak nak awak ouchh tapi biarlah ianya dapat bantu awak lagi kuat. akak pun nak awak camtu jugak tau.

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates