Saturday, December 29, 2012

0 Syukur

* Liyana

** Aishah Sabina

# Ilyani

## Aqilah RinA

### Ilya

@ Fatihah

@@ Intan Suraya

@@@ Suhana

$ Sabreena

-----------------

$ Assalamualaikum and good evening i bid to everyone. Harap2 smua dh bersedia untuk KULSEM online mlm ini yg akan dberikan olehhhh~

$ *drumroll* Ilyani Rahimm~

$ Maka, tanpa mlengahkan masa lagi, kita mulakan majlis dgn Ummul-Furqan, al-Fatihah..amiiiinnn... okeyyh, dipersilakan ttamu jmputan kita, Ilyani utk mneruskan KULSEM pd mlm ini~

# btlkan niat dulu ye kwn2...

$ yes, boss~ InsyaAllah

# Insya Allah tjuk hrini tentang..

N

I

K

M

A

T

# Tersebutlah kisah, seorang lelaki bertanya kepada seorang anak yatim berusia 10 tahun "Mahukah Engkau menjadi anak angkatku?" Budak itu pun berkata : Apakah jika aku lapar pakcik akan memberikanku makan? Orang itu menjawab: Ya. Budak itu bertanya lagi : " Apakah jika aku tidak mempunyai pakaian, pakcik akan memberikan ku pakaian?" Ya, jawab lelaki itu.Budak itu bertanya lagi: " Apakah pakcik akan menyembuhkanku apabila sakit?"

# bace dulu...da hbs bru yani proceed

## dah.. :P

$ dah bce~

@ dah

### dah jugak :)

# Orang itu berkata :" Wahai anakku, aku tidak dapat melakukan itu. Kanak-kanak itu bertanya lagi: 'Apakah pakcik akan menghidupkan aku apabila aku mati?" Orang itu menggelengkan kepala. Akhirnya kanak-kanak itu berkata: " Kalau demikian serahkan diriku kepada Allah yang menciptakan diriku, lantas kanak-kanak itu membaca surah Al Syu'ara ayat 78-82

# Maksudnya : Tuhan yang telah menciptakan aku, maka Dialah yang menunjukkan hidayah kepadaku. Dan Tuhanku, yang dia memberi makan dan minum kepadaku dan apabila aku sakit, dialah yang menyembuhkan aku. Kemudian menghidupkan aku kembali dan yang amat kuinginkan akan mengampuni kesalahanku pada hari kiamat

$ uuuuuh… :O excited nmpak d correlation. hoho

# okay semua?

@ ok~

## ;(

** ok :)

## kita betul2 100% depends kat ALLAH ke selama ni... (worry)

# selama ini, kita selalu x sedar siapa yang menberi kita makan, minum..bahkan nikmat pakaian

$ *angguk2* ouch..

# dan selalu terlupa untuk bersyukur. bahkan tidak penah merasa puas, masih meminta itu ini. terkadang lupa untuk mengucapkan alhamdulillah

# "Alhamdulillah aku ade baju", "Alhamdulillah ade makanan" bukannya "X nak la makan, x sedap" dan macam2 lagi

# cube kite perhatikan haiwan. wlau berhujan panas, keluar mencari makanan. ade kite tengok lembu menagis meraung-raung? ade nampak kucing x nk makan sbb makanan x sedap? nope.. dorang kebas je ape2 dorang dpt. n prgi je kuar cari mkann walaupn hujan

$ hmmmm.. betul jugak kte awak.. huhu

# jadi, bak kate Atok dlm rancang Adik dan Al-Quran ( tv9 papagi); ade 3 cari simple utk bersyukur

1.ucapkanlah Alhamdulillah - bile orang tanya "da makan?", jawab “Alhamdulillah,....". ucapkan syukur terlebih dahulu atas nikmat Allah

2. melalui perbuatan..selalu orang mesti relate cara bersyukur...sujud syukur. yup, tepat sekali! ade sesape nak share care nak sujud syukur?

$ sujud memandang kiblat, kat mane2 tempat pun boleh asal menghadap kiblat, pastu ucapkn subhanallah.. x sure la btol ke x.. huhu.. wajib ke nk kne amek wudhu' trlebih dahulu?

## urm, amek wudhu' cam biasa. niat dan terus sujud n duduk tahiyat akhir. salam. in shaa ALLAH :)

# =) jgn lupe tutup aurat hehe

## urm yup ^^

# okay cara ke 2 adalah melalui perbuatan

$ oohhh.. okayy.. pham2..

# tapi, selain sujud syukur, ade lagi cara untuk bersyukur iaitu...melalui solat

$ gunakan nikmat yg Allah bg utk melakukn amal pn ye jugak kan?

# haah. itu yang ke-3. 3.gunakan nikmat yang Allah bagi utk melakukan amal dan usaha jauhi larangan

# huhu...nampak mcm senang. tpi...kite selalu terlupa. Allah suruh jaga pandangan. yang kite lgi suke la tgok jejaka2 hensem sana sini. yg dok usha sana usha sini (facepalm)

# astagfirullah.... ni contoh je...moga2 kite x tergolong...amin..insya Allah

$ hmmmm.. astaghfirullah, taubat sab, taubat.. xyah nk kpop sgt. huhuhu..

# hehe...Ade hadis RASULULLAH SAW " Ada 2 nikmat yang dilupakan oleh kebanyakan manusia, iaitu kesihatan dan waktu lapang"

# take time to ponder jap. Adakan Allah ciptakan manusia untuk bermalas-malasan? Tidakkan setiap perbuatan kitatika waktu lapang tidak akan diperbentangkan di Akhirat?

@@ ;(

# Allah berfirman : "Maka apakah kamu menyangka bahawa sesungguhnya kami menciptakan kamu secara main-main dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada kam? Maka maha tinggi Allah, Raja yang sebenarnya [ Surah al mukminun, ayat 115-116]

# maka ukti yang disayangi sekalian, berbaki 2 minggu lebih cuti ni manfaatkanlah sebaik-baiknya. tika bangun, ucapkanlah Alhamdulillah dan bersyukurlah walau sekecil-kecil nikmat. in shaa Allah... :)

* Ucapkan alhamdulillah,syukur kita kpd allah~

# insya ALLAH..

@@@ (wait)

# ye suhana..sila2..

## terus bmujahadah!

** In sya Allah :)

@@ Alhamdulillah.. jzkk ya ukht.. sgt me'motivate'kan diri :D

## jazakillah Yani ;)

$ ada siapa2 mahu share lg? nak tutup majlis dulu ke cik pnceramah kita? hoho

# Saye pun kene mujahadah..hohoho go yani go! go sume go!

## jazakunallah sumerrrr!

# yani rase x de dah kot. tapi suhana macam nak share something tadi. su??

@@@ ok. ada satu teka teki

** :) apa yang ringan di mulut, berat di mizan?

## zikir!

# Alhamdulillah!

**(highfive) i accept the challenge

# Alhamdulillah hi tamlaul mizan

@@ haaa.. prnh bce psl nie dlm genQ.. hehe

@@@ zikir. betul

# x taw btl ke x dlm arab tu..tu hadis tu..

** next su next !

@@@ “fabiaiyialairabbikumatukazziban”, Allah ulang ayat ni brape kali dlm surah ar-rahman?

** 31 ?

@@@ 10 markah

** Alhamdulillah :)

@@@ Allah sayang kat kita sebab tu Dia nak kita selalu ingat dan bersyukur dengan NIKMAT yg diberikan. *tk lari tajuk kan hehe

# hehe..alhamdulillah..tepat sekali su. okay sab..boleh tutup kot...

$ righto~sekalung penghargaan diucapkan kpd cik ilyani rahim atas tazkirah yg diberikan pd mlm ini dan juga kpada cik suhana yg sudi mmeriahkan majlis dgn teka-teki serta soalannya yg sngt menarik.. moga-moga segala apa yg baik itu dijadikn teladan dn yg buruk itu kita jauhkan...

$ maka, marilah kita sama-sama mnutup majlis kita dgn tasbih kifarah dan suratul asr *tadah tgn*

# maaf ye smua atas kekurangan

# pgi tadi dlm tyelah ust, die cakap kite kne diazankan dan diiqamatkan (semasa lahir) sebab sesiapa yang x diazankan dan iqamatkan, ade segolongan syaitn, nme die...(alamak x igt plak) yang akan membisikkan di telinga untuk berzina. ustaz tu cakap harini kalau org tanye kenapa byak kes zina, dia jawab senang je..sebab x qamat n azan waktu kecil...bayangkan syaitan da bisik dri bayi, mane x berzina

@ lepas tu anak2 yang dilahirkan dalam tandas semua tu high probability x azan atau iqamatkan pun jugak :(

# haah. jadi..ingat2kan la ye semua...saje nk share sebab terkejut bile taw betape pentingnya kne azan n iqamat

# mintak diri dulu, nak g makan

@ jazakillah

# assalamualaikum..jazakillah :)

@ waalaikumusalam :)

@@@ waalaikumussalam

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates