Saturday, December 15, 2012

0 Wasiat Al-Banna : Solat Awal Waktu






 Salam Alaik. so... in shaa ALLAH.. malam ni sya nk share; 1 daripada 10 wasiat imam Hasan al Banna :D hah, siapa tahu?

*kurangkan ketawa..eh yeke?hehe jaga solat

hehe Kak Mira terima kasih mencuba..jawapannya, SOLAT AWAL WAKTU WLAU DLM APA2 KEADAAN SEKALIPUN. sebenarnya, ad seorang sahabat ni share tentang video ni.. best taw. kejap ye sy link-kan...

rasa cuti ni, macam mana solat kita?

http://www.youtube.com/watch?v=4LmgZ7BgZMo

*oh my subuh :O

huhu.. selalu kita bangun awal sebab nak g sekolah.. eh nak g kolej, tp time cuti..... urmmm so..sama2 la kita usaha nak bangun awal utk solat subuh.. kena mujahadah! dan jgn lupa bertaubat sbb salah satu akhlak terhadap ALLAH ialah sentiasa bertaubat :)

*jgn lupe solat sunat fajar (solat sunat sblm subuh) sbb nabi kate salh satu salt sunat yg xkn aku tinggalkn adlh solt sunat fajar

*sapa yg nk qiam boleh skype sy,InsyaAllah ipod akan

boleh in shaa ALLAH.. dan usaha tu kenalah realistik. set alarm, suruh mak/kawan kejut..dan sgt jelez bila dengar camni, orang yg paginya sgt penat sbb khusyuk beribadat kpd ALLAH pada malam hari.. ALLAH..sbb tu la ad qailullah..hehe..boleh tidur kejap..tapi jangan lupa dhuha dan berpagi-pagian ;)

*yana nk try qiallullah. tp selalu end up tido smpai after zuhur -.-'

huhu, yana kena ad orang kejut..

*time dah keje x sempat nk qailulah. tp x qailulah bukan alasan untuk x bgn qiammm

*setuju! bagi akak...nak bangun subuh atau tak, kiter nak bangun subuh ke tak, kuasa tu semua ada di tangan kiter (tapi tetap dengan keizinan drpd Allah). sebab macam akak. ada je kawan2 kejut...tapi tuan punyer badan yg akan decide sama ada nak tarik selimut ataupun taksama ada kita menguasai tidur, ataupun tidur menguasai kita :( dan itu juga satu mujahadah yg sangat susah

* yup sbb hr u ade dgr crmh dye ckp klau mlm tu kite mmg niat btl2 nk bangun qiam, nnat Allah akn hntr malaikat spy kejutkan kita

*betul tu, jadi kiter yg kena betul2 bersihkan hati kita. kawan akak kata, kita bangun qiam atau pun tak, ia juga berkaitan dengan amalan kiter pada hari tu. experience sendiri memang betul

*kalau x bangun qiam rasa macam Allah x sudi nak date ngan kita

*betol dosa kita yesterday halang kita bgun subuh and qiam :(

*kalau akak buat tak senonoh hari tu, mesti liat nak bangun. tapi ingat adik2, kiter mesti terus kuat. kiter nk masuk syurga, kiamat dah dekat. dah para sahabat dulu semua kuat sebab kekuatan qiam dan subuh mereka. akak pun sedang mencuba. jom sama2 kiter pegang tangan dan tlg satu sama lain eh!

pernah dgr pemimpin yg terbaik ialah mereka yg selalu bgun qiam..

*tgk skarg nie pn malu sgt2 ngan saudara2 kite kt palestin. sbb klau nk jd ape2 profesion skalipun priority pertame is solat. diorang lagi byk dugaan dr kita, tp x pernh mengeluh n makin kuat lg hbgn dgn Allah. tp kita? rase mcm sgt2 malu kat diri sendr klau nk bndg org lain :(

betul tu.. ALLAH da bagi nikmat banyakkkkk ni..tade halangan pun nak lewat2kan solat, lagilah utk x bersolat... :( sbb ALLAH da bgi kemudahan da klu bmusafir, jamak ta'dim..kalau tgh kerja pun, as doktor, bole jamak..xd sebab utk x solat awal..are we taking for granted? dan... sgt terkesan bila ad seorang adik ni x dapat nak amek PMR sbb buta. dia ad kencing manis.. then terfikir, klu aku buta, macam mana nak baca al-Quran? mungkin bole guna braille, tapi x sama kalau kita bole baca dgn melihat huruf2 jawi tu..jadi bsyukur la dgn nikmat ya ALLAH da beri ni..

Sesungguhnya Kami telah aturkan cara mencipta manusia bermulanya dari air mani yang bercampur (dari pati benih lelaki dan perempuan), serta Kami tetap mengujinya (dengan kewajipan-kewajipan); oleh itu maka Kami jadikan dia berkeadaan mendengar dan melihat. [76:2]

ALLAH jadikan kita berkeadaan mdengar dan melihat sebab ALLAH nak UJI kita. sbb tu org yg buta/pekak terus masuk syorga..huhu..

*nak share 1 quote je,:)

Mulakan hr dgn senyuman,aturkan langkh dgn keyakinan,akrabkan hati dgn Tuhan n rapatkan diri sesama insan dlm kita jaga hbgn dgn Allah (habluminaAllah) jgn lupe jage hbgn dgn manusia (Habluminnas). kate nk masuk syurga, so harp2 kita tergolong dlm golongan saudara yg berkash sayang kern Allah.

hehe igt lagi x ada orang yg akan sebaris dgn sahabat2 Nabi di syurga *maaf x ingat sp lagi*, dia ialah org yg bertemu dan berpisah dgn sahabatnya kerana ALLAH..

*antara 10 golongan yg dijamn masuk syurga,(klau x silap la)


wallahualam.


0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates